Veteraanin iltahuutolaulu antaa meille palvelutehtävän, joka on kolmiosainen.
Hoivatkaa, Muistakaa, Kertokaa

Tärkein tehtävä on edelleen Hoivatyö. Pirkanmaan Sotaveteraanipiiri ry ja Sotien 1939–1945 Pirkanmaan Perinneyhdistys ry kulkevat vuoden 2023 yhtä jalkaa marssien veteraanien, puolisoiden ja leskien asialla. Liian usein kuulee, että veteraaneja on enää jäljellä alle 200. Tärkeintä on oivaltaa, että rintamatunnuksen omaavia veteraaneja oli Pirkanmaalla vuoden 2023 alussa 169, puolisojäseniä 35 ja leskijäseniä 379. Muita jäseniä oli 1894. Toiminnan ja tehtävien siirron kannalta vielä on paljon tärkeämpi sana kuin enää. Painopiste hoivassa on siirtymässä leskien tukemiseen. Sotaveteraanipiiri ja sen paikallisyhdistykset vastaavat toistaiseksi hoivatyön toteuttamisesta yhteistyössä Sotaveteraaniliiton ja Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa. Tiedon tasaamisen ja perehdyttämisen edistämiseksi Pirkanmaan Perinneyhdistyksen puheenjohtaja on mukana Sotaveteraanipiirin hallitustyöskentelyssä ja Sotaveteraanipiirin sosiaalineuvoja Tuomo Koiranen toimii myös Perinneyhdistyksen sosiaalineuvojana. Vastuut vaihdetaan virallisesti, kun Tammenlehvän Perinneliitto saavuttaa toimintavalmiuden

Pirkanmaan Perinneyhdistys on saanut rivinsä Koskelan Jounin ja Ojalan Raimon työllä ojennukseen ja organisaatio on valmis ottamaan vastuun nimensä mukaisesti Muistamisen ja Kertomisen velvoitteista. Teemme töitä käsi kädessä myös muistamisen ja kertomisen tehtävissä. Perinneyhdistys, ja sen aluetoimikunnat tekevät jo nyt veteraanien perintöä näkyväksi eri muisto ja – koulutustilaisuuksissa. Kertokaa, velvoitetta viedään eteenpäin erityisesti nuorille suunnatuilla tilaisuuksilla ja tiedoilla. Perinneyhdistys on omalta osaltaan myös kehittämässä valtakunnallista Perinneportaalia (sotiemmeperinne.fi) hyödynnettäväksi kansallisena ja alueellisena ryhmämuistina.

Sotaveteraanityöllä on usein hieman vakava leima. Palveleminen on kuitenkin erittäin antoisaa ja palkitsevaa. Kiitollisuus on sellainen arvo, jota me kaikki voisimme veteraaneilta ja leskiltä oppia. Kohtaamisissa on mukana myös iloa. Veteraanikahvit, naisten tapaamiset ja kirjallisuuspiiri Rongankadulla Tampereella tarjoavat mahdollisuuden kohdata toisiaan muistojen bulevardilla. Samanlaisia kokemuksia on varmaan myös paikallisyhdistyksillä jaettavana. Toivottavasti palvelemisen ajatus yhdessä kunniavelan kanssa motivoivat ihmisiä liittymään mukaan Pirkanmaan Perinneyhdistykseen. Sotaveteraanityö on iloinen asia, jota tehdään paikallisella tasolla.

Veli-Matti Heinijoki
Toiminnanjohtaja

SVL:n Pirkanmaan piiri ry

Kuvassa Lapin Sodan veteraani Olavi Kivistö ja hänen kumminsa Vellu Heinijoki.