Maanpuolustustietoutta nuorille ja aikuisille

Toimikunnan esittely

Pirkanmaan Reservipiirien Henkisen maanpuolustuksen toimikuntaan kuuluu vajaa kymmenen henkilöä Pirkanmaan Reserviupseeripiirin, Pirkanmaan Reserviläispiirin ja Maanpuolustusnaisten Liiton Pirkanmaan Piirin jäsenyhdistyksistä.
Toimikunta jakaa maanpuolustustietoutta sekä edistää turvallisuuspoliittista keskustelua pirkanmaalaisessa maanpuolustustyössä ja julkisuudessa. Tavoitteena on edistää maakunnassa väestön henkistä kriisinkestävyyttä, jonka perustekijöitä ovat opetustoimi, kansallinen kulttuuri-identiteetti ja kulttuuriomaisuus sekä hengelliset palvelut.

TURPO -TIETOKILPAILU

Toimikunta järjestää vuosittain lukiolaisten turvallisuuspoliittisen tietokilpailun ja siihen liittyvän varuskuntavierailun, lukiolaisten turvallisuuspoliittisen seminaarin sekä johonkin ajankohtaiseen teemaan liittyvän tilaisuuden. Lisäksi toimikunnan jäsenet pyytävät kirjoituksia Pirkan Viestin Hengelliselle palstalle.

TURPO-tietokilpailun isäntäkouluna toimi vuonna 2019 Vammalan lukio. Kilpailijat ja toimitsijat sekä kilpailun suojelija ja koulun rehtori yhteiskuvassa kilpailun päätteeksi. Kuva: Sirkka Ojala.

Turvallisuuspoliittinen tietokilpailu on järjestetty syksyisin kaikkiaan jo kolmetoista kertaa. Kilpailuun on kutsuttu osallistumaan kaikki Pirkanmaan lukiot kolmihenkisin joukkuein. Viime vuosina kilpailujoukkueiden määrä on vaihdellut 15:n ja 19:n välillä. Viime vuosina kilpailuun on osallistunut myös 1-2 lukiota Pirkanmaan ulkopuolelta. Kilpailun ylituomarina on toiminut toisesta kilpailusta lähtien tuotantojohtaja Jorma Suonio. Kilpailun suojelijana on toiminut viime vuodet Pirkanmaan Aluetoimiston päällikkö. Kilpailu järjestetään nykyisin MPK Tampereen koulutuspaikan kurssina. Pistelaskennan on hoitanut MPK Hämeen piiripäällikkö Matti Eskola.

Tietokilpailua ovat isännöineet seuraavat lukiot:

2007 Kalevan lukio
2008 Kalevan lukio
2009 Kalevan lukio
2010 Svenska samskolan i Tammerfors
2011 Tampereen yhteiskoulun lukio
2012 Tammerkosken lukio
2013 Kangasalan lukio
2014 Tampereen lyseon lukio
2015 Ylöjärven lukio
2016 Kalevan lukio
2017 Tampereen klassillinen lukio
2018 Lempäälän lukio
2019 Vammalan lukio

Nuorten varuskuntavierailu

Keväisin toimikunta on järjestänyt edellisenä syksynä tietokilpailuun osallistuneille lukioille varuskuntavierailun, johon on voinut osallistua kolme lukiolaista kustakin kilpailuun osallistuneesta lukiosta. Lisäksi mukaan on kutsuttu lukioiden rehtorit ja vastuuopettajat, kilpailun suojelija ja ylituomari sekä piirien puheenjohtajat.

Vierailukohteet vuosittain

2011 Tykistöprikaati Niinisalossa
2012 Panssariprikaati Hattulassa ja Tykistömuseo Hämeenlinnassa
2013 Porin prikaati Säkylässä
2014 Santahamina
2015 Tikkakoski
2016 Panssariprikaati ja Panssarimuseo Hattulassa
2017 Arrow-harjoitus Niinisalossa
2018 Tykistökoulun ampumaharjoitus Niinisalossa
2019 Utin Jääkärirykmentti

Teemaillat

Toimikunta järjestää myös ajankohtaisiin aiheisiin liittyviä teemailtoja. Teemaillat järjestetään syyskuussa. Vuonna 2018 järjestettiin Kansalaisen kyberilta ja vuonna 2019 teemaillan aiheena oli Maanpuolustustahto.

Hengelliset kirjoitukset

Toimikunnan jäsenet ovat järjestäneet Pirkan Viesti-lehtiin hengellisiä kirjoituksia tuntemiltaan teologeilta.

Jäseneksi toimikuntaan?
Toimikunta valmistelee järjestämiään tapahtumia kokouksissaan, joita on yleensä kuusi kertaa vuodessa. Lisäksi tehdään jonkin verran pienryhmätyötä, muun muassa tietokilpailukysymysten laadinnassa. Toimikunta pyrkii valmistelemaan huolella tapahtumansa, joille tuntuu olevan tarvetta ja joista on tullut hyvää palautetta.

Kiinnostuitko? tule mukaan mukavaan joukkoomme, ota yhteyttä toimikunnan puheenjohtajaan.

Leo Ukkonen, toimikunnan puheenjohtaja