Ihaillen ja kannustaen olen seurannut jo vuosia Pirkanmaalla pidettyä lukiolaisille suunnattua turvallisuuspoliittista TURPO-tietokilpailua.
Eversti evp Leo Ukkonen ja hänen johtamansa Prikanmaan Reservipiirien Henkisen maanpuolustuksen toimikunta on tehnyt todella upeaa työtä, joka on myös huomioitu ja palkittu valtakunnallisesti. Hyvässä teini-iässä oleva kilpailu pidettiin Pirkanmaalla jo 13. kerran ja ensi syksynä kilpailu järjestetään jälleen. Tänä keväänä viime vuonna kilpailuun osallistuneet lukiolaiset opettajineen viedään jo perinteiseen tapaan myös varuskuntavierailulle. Tällä kertaa kohteena on Niinisalossa järjestettävä Panssariprikaatin johtama Maavoimien mekanisoitu Arrow 20 -harjoitus.

Syksyllä tuli ansaittu hyvä uutinen, kun Reserviläisliitto ja Reserviupseeriliitto lähtivät toteuttamaan valtakunnallisesti lukiolaisille suunnattua TURPO-tietäjä kilpailua. Hankkeen ohjausryhmässä on mukana Historian ja Yhteiskuntaopin Opettajien liitto ja Kadettikunta. Todellisuudessa Pirkanmaalaiset maanpuolustuksen vaikuttajat ovat yrittäneet saada kilpailusta valtakunnallista jo aiemminkin, mutta nyt aika oli kypsä sen toteutukselle.
Ensimmäinen Pirkanmaan ulkopuolella pidetty pilottikilpailu sai hyvä vastaanoton ja rohkaisi laajentamaan kilpailun valtakunnalliseksi. Vuoden 2020 tavoite on saada sata lukiota ja tuhansia lukiolaisia mukaan kilpailuun.

Nuorissa on tulevaisuus

Kilpailu on mitä hienoin tapa edistää nuorten tietämystä maanpuolustuksesta, Suomen turvallisuuspolitiikasta, turvallisuusympäristöstä ja ylipäätänsä turvallisuudesta. Turvallisuus ympäristömme on nykyisin hyvin monitahoinen ja epäsymmetrinen. Tapahtumat ovat yllättäviä ja valtioiden väliset konfliktit voivat olla hyvin vaikeasti ymmärrettäviä. Informaatiosodankäynti jyllää lehdissä, somessa ja eri tiedotuskanavissa. Juuri tähän tarvitsemme TURPO- tietäjä sekä Pirkanmaan TURPO-tietokilpailua jatkossakin. Nämä tapahtumat pystyvät puhuttelemaan nuoria hyvällä tavalla, niin nykypäivä tilanteista ja erityisesti historian tapahtumista.

Toivotaan runsasta osanottoaja menestystä tämän vuoden TURPO-tietäjä kilpailuun sekä intoa myös jatkossa Henkisen toimikunnan jäsenille Pirkanmaalla järjestettävän TURPO-tietokilpailun järjestämiseen ja kehittämiseen.

Esko Raskila
puheenjohtaja
Pirkanmaan Maanpuolustuksen Tuki PMT ry