Tampereen Raatihuone itsenäisyyspäivän aamuna. Päivää vietettiin kosteassa säässä, mutta sade ei haitannut päivän juhlallisuuksia. Kuva: Sirkka Ojala.

Pirkanmaan aluetoimistolla oli ilo kutsua 6. joulukuuta Pirkanmaan alueella ylennetyt reserviläiset tavallistakin juhlavampaan onnittelutilaisuuteen Tampereen raatihuoneelle.

Malja itsenäiselle isänmaalle ja ylennetyille. Kuva: Raimo Ojala.

Puheessaan ylennetyille, aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Matti Heininen totesi olevansa hyvin tyytyväinen Pirkanmaalle tulleesta runsaasta ylennysten määrästä. Hän sanoi tämän johtuvan lisääntyneistä kertausharjoituksista ja henkilöstön kierrättämisestä sodanajan tehtävissä, lisäksi Pirkanmaan reserviläiset ovat myös hyvin aktiivisesti mukana alueensa vapaaehtoisessa maanpuolustustoiminnassa. Aluetoimiston päällikkö toi esiin, että 80 vuotta sitten itsenäisyyspäivä oli aivan toisenlainen.

Pirkanmaan aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Matti Heininen. Kuva: Sirkka Ojala.

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa ja jumalanpalvelusta ei järjestetty ja päivä oli käsketty työpäiväksi. Tampereella perustettu Jalkaväkirykmentti 16 oli siirtymässä Laatokan Karjalaan Luumäen Taavetista, jossa se oli ollut linnoitustöissä. Rykmentti sai tulikasteensa Tolvajärvellä, ja tuo menestyksekäs taistelu loikin uskoa alivoimaisen puolustajan mahdollisuuksiin ylivoimaista vihollista vastaan, totesi Heininen. Hän kiittikin puheessaan veteraaneja, joiden ansiosta saamme viettää itsenäisyyspäivää. Kiitoksen saivat aluetoimiston taholta myös Tampereen kaupunki ja kaikki alueen yhteistyötahot. Tilaisuuden kutsuvieraiden joukossa oli myös Maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Markku Myllykangas. Hän kertoi tervehdyksessään muun muassa isästään, joka oli talvi- ja jatkosodan veteraani. Reserviläisen puheenvuoron tilaisuudessa käytti kapteeniksi ylennetty Marko Kivi Ruovedeltä. Hän kertoi muun muassa, että on päässyt seuraamaan monen nuoren asevelvollisuuden alkutaipaletta Ruoveden kutsuntalautakunnasta käsin.

Maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Markku Myllykangas esitti tilaisuudessa oman tervehdyksensä ylennetyille. Kuva: Sirkka Ojala.
Ylennyskirjoja jakamassa olivat everstiluutnantti Matti Heininen ja kapteeni Petteri Kovalainen. Kuva: Sirkka Ojala.
Reserviläisen puheenvuoron tilaisuudessa käytti kapteeniksi ylennetty Marko Kivi Ruovedeltä. Kuva: Sirkka Ojala.
Aluetoimiston päällikön evl Heinisen puhetta kuunneltiin tarkoin. Eturivissä sotilasmestareiksi, ylivääpeleiksi ja vääpeleiksi ylennettyjä. Kuva: Sirkka Ojala.

Vielä ennen näyttävää paraatia ehdittiin ihailla talon arvokasta taidetta sekä taidokkaita katto- ja seinämaalauksia. Raatihuoneen maukkaiden tarjottavien lomassa päästiin nauttimaan myös musiikista, josta vastasi Kimmo Kopra ja Panssariprikaatin varusmiestoimikunnan bändi. Kaikkiaan Pirkanmaalla sai itsenäisyyspäivänä ylennyksen sotilasarvoonsa 306 reserviläistä. Pirkanmaan aluetoimiston päällikkö ylensi 224 aliupseeria ja miehistöön kuuluvaa. Heidän joukossaan on muun muassa 3 sotilasmestaria, 6 ylivääpeliä ja 8 vääpeliä. Tasavallan presidentti ylensi 82 pirkanmaalaista reservin upseeria. Heistä majurin ylennyksen sai 4 ja kapteeniksi ylennettiin 10.

Tilaisuuden musiikista vastasi Panssariprikaatin varusmiestoimikunnan bändi Kimmo Kopran johdolla. Kuva: Sirkka Ojala.
Raatihuoneen makeat ja suolaiset tarjottavat sulivat suussa. Kuva: Sirkka Ojala.
Tampereen Raatihuoneen kaunis sisääntuloaula jouluisessa asussaan. Kuva: Sirkka Ojala.

Teksti: Sirkka Ojala