Merivoimien 101. vuosipäivää juhlistettiin Helsingissä 9. heinäkuuta. Yleisö pääsi kuitenkin ihailemaan Merivoimien upeaa kalustoa Kauppatorin tuntumassa jo 8. heinäkuuta, kun alukset saapuivat satamaan komean alusparaatin muodossa. Vuosipäivän johdosta median edustajille annettiin myös mahdollisuus tutustua Suomenlinnan edustalle kiinnitettyyn miinalaiva Uusimaahan ja sen miehistöön. Suomenlinnaan mediakuljetus tapahtui Jehu-luokan kuljetusveneellä. Vauhtia riitti matkan aikana, mutta raskas alus pysyi siitä huolimatta vakaana lipuessaan kohti Suomenlinnaa.

Miinalaiva Uusimaa

Merivoimien komentaja, lippueamiraali Jori Harju. 

Merivoimien komentaja Jori Harju otti vierailun alussa median vastaa miinalaivan ylimmällä tasanteella. Hän piti lyhyen ja suoralinjaisen esittelyn Merivoimien tilanteesta. Harju nosti esiin Suomenlahden tärkeyden kansainvälisestikin. Tärkeyttä hän korosti tuomalla esiin Naton USS Mount Whitneyn äskettäisen vierailun ja parhaillaan satamassa lepäävän Iso-Britannialaisen HMS Albion vierailun.

Pian huomio kuitenkin kiinnittyi Suomeen ja vallitsevaan kansainväliseen arvostuksen tasoon. Luottamustaan Suomen arvostukseen Harju perusteli kahdella pääsyyllä: Suomessa asiat osataan tehdä oikein ja tietämyksen taso on vankalla pohjalla yhtälailla rannikolla kuin laivastossakin. Suomen osalta keskeiseksi asiaksi nousi valmius, valmiutta tukee entisestään vallitseva motivaatio. Merivoimien kokonaisuutta Harju kuvaili hyvänä ja samalla tuli esille vahva luotto Merivoimien tulevaisuuteen.

Sade keskeytti Suomen lipun salkoon nostamisen. 

Esittelyn jälkeen media sai esittää kysymyksiä. Kysymyksissä keskustelua herätti erityisesti ajankohtainen Laivue 2020 -hanke, jossa tarkoituksena on korvata seitsemän poistuvaa alusta. Harju valitteli aluksi hankkeen viivästymistä, mutta totesi alusten olevan näillä näkymin operatiivisessa käytössä vuoteen 2028 mennessä. Toinen keskustelua nostattanut kysymys oli laivastojoukkojen osalta siirtyminen yhteen, tammikuun saapumiserään.

Miinalaiva Uusimaan miehistöä.

Merivoimien komentajan tapaamista seurasi miehistön esittäytyminen medialle. Esittäytymisen jälkeen lukumäärältään kasvanut, miehistöstä ja median edustajista koostuva delegaatio siirtyi tutustumaan laivan tiluksiin. Tutustumisessa esiteltiin niin aluksen asejärjestelmät kuin keittiötilatkin. Suomen lippukin oli tarkoitus nostaa salkoon, vaikkakin sade keskeytti toimituksen. Alus lipui tasaisesti kohti Vironallasta, johon se kiinnittyi tasan kuudelta. Kannella miehistöstä otettiin vielä kuvat. Päivä päättyi tihkusateen pyyhkäistessä satamaan saapuneiden alusten kansia, mutta tämä ei juhlatunnelmaa haitannut.

Teksti ja kuvat: Jere Tuononen