Syrjänharjun supassa on tunnelmaa. Nuotiot ja rakovalkea valaisevat iltaa Pälkäneen joulutulissa. Kuva: Raimo Ojala.

Joulutulet on Reserviläisliiton valtakunnallinen tapahtuma, jossa joulutulet syttyvät ympäri Suomen. Tapahtuma on Reserviläisliiton ainut täysin hengellinen tapahtuma, joka kokoaa hiljentymään joulun odotukseen luonnon äärelle.

Kangasalla edesmennyt kapteeni (res.) Risto Mattila ideoi joulutulet, jotka järjestettiin ensimmäisenä Suomessa vuonna 1988. Alun perin Kangasalan joulutulet pidettiin metsämaastossa Lihasula-säätiön mailla. Tapahtuma siirrettiin suuren suosionsa vuoksi 90-luvun lopulla Liuksialan Kappelin maastoon.

– Perinne levisi Kangasalta reservijärjestöjen toimesta piirin muihinkin kerhoihin ja yhdistyksiin, Kangasalan Reservinaliupseerit – Reserviläiset ry:n Jorma Laakso kertoo.

Laakson mukaan joulutulet houkuttelevat reserviläisten lisäksi paikalle suuren joukon lapsiperheitä. Tapahtumassa on mahdollisuus kuulla joulun sanomaa ja tavata joulupukki. Joulutulien äärellä voi paistaa makkaraa ja juoda lämmintä mehua.

– Perinteiset joulutulet käynnistää reserviläisten ja heidän perheidensä sekä ystäviensä hiljentymisen joulun odotukseen muun muassa vanhassa Liuksialan Kappelissa ja on yhdistävä tekijä reservinupseerien, aliupseerien ja seurakunnan sekä Liuksialan Kartanon kanssa, Laakso toteaa.

 Makkaran paistoa mukavassa tunnelmassa Kangasalan joulutulien hehkussa. Kuva: Sirkka Ojala.

Yhteenkuuluvuutta ja osallisuutta

Pälkäneellä joulutulet järjestetään yhteistyössä Pälkäneen reserviläisjärjestöjen ja seurakunnan kanssa. Jouluevankeliumin lukee nuori reserviläinen ja puheen pitää Pälkäneen kirkkoherra Jari Kemppainen.

– Mukana on myös Korsukööri ja tietenkin yhteislaulua. Ohjelman jälkeen on sitten vuorossa ilmaista makkara- ja mehutarjoilua, Pälkäneen Reserviupseerikerho ry:n entinen puheenjohtaja Vesa Melavuo avaa.

Ensimmäisen kerran joulutulet pidettiin Pälkäneellä vuonna 1994. Syrjänharjun supassa pidetyillä joulutulilla on ollut paikalla vuosittain 200–300 osallistujaa. Melavuo toteaa, että joulutulet on koko perheen juhla – moni isä ja äiti on ollut itsekin lapsena mukana.

Joulutulitapahtumissa tarjoillaan usein myös kuumaa mehua tai glögiä kylmän vuodenajan lämmikkeenä. Kuva Pälkäneen joulutulilta Raimo Ojala.

Ylöjärven Reservinaliupseerit ry elvytti Ylöjärven joulutulet -tapahtuman viime vuonna. Yhdistyksen puheenjohtajan, Sami Rantasen mukaan joulutulet on otettu hyvin vastaan. Hän kuvailee tapahtumaa perinteiseksi, tunnelmalliseksi ja yhteisöllisyyttä korostavaksi.

– Viimeksi joulutulien jälkeen teimme seurakunnan edustajalle lahjoituksen diakoniatyöhön, jotka käytettiin vähävaraisten hyväksi. Olemme seurakunnan kanssa hyvässä yhteistyössä ja onkin helppo tehdä uusia tapahtuman avauksia heidän kanssaan, Rantanen tarkentaa.

Tapahtuman avaa seurakuntapastori ja Ylöjärven Reservinaliupseerien edustaja pitää lyhyen tervehdyksen. Joulutulien aikana pidetään hartaus, lauletaan yhteislauluja ja tapahtuman päätteeksi nautitaan lämmintä glögiä ja joulupipareita.

– Tapahtuma tuo yhteenkuuluvuuden tunnetta ja korostaa osallisuutta. Tapahtuma on hyvä lisä perinteisille joulunajan kauneimmille joululaulujen kirkkomessuille. Tämä tuo maanpuolustusjärjestöt lähemmäksi kaupunkilaisia ja näyttää, että olemme arjessa läsnä, Rantanen summaa.

Teksti: Jere Tuononen.


Joulutulia Pirkanmaan Reservipiirien alueella:

Virrat: 13. joulukuuta klo 18, Virtain torilla, Virtaintien ja Keskustien kulmauksessa. Lue lisää

Ylöjärvi: 14. joulukuuta klo 18.00–18.40 Kirkkotanhuantie 1, Puistoalue (suora näkymä kaupungintalolle) Lue lisää

Nokia: 14. joulukuuta klo 19 alkaen Vihnuskodin puoleisella uimarannalla (kulku osoitteesta Vihnuskatu 7) Lue lisää

Kangasala: 15. joulukuuta klo 19–21 Liuksialan kappelin maastossa (Kappelikuja 19) Lue lisää

Pälkäne: 16. joulukuuta klo 17.30 alkaen Syrjänharjun supassa. Nuijan mäeltä alkaen tullaan ylös vesitornille. Tulet ja jätkänkynttilät ohjaavat sitten tornilta parin sadan metrin päässä olevaan suppaan.

Lempäälä: 17. joulukuuta klo 18 Saarikonmäen laavu.