Lähtölaukaus on kajahtanut Lamminpään majalla perinteiseen tapaan tasan kello 12. Kuva: Raimo Ojala.

50 vuotta täyttävä Hämeen Hölkkä tuo Ylöjärven Lamminpään majalla yhteen kaikentasoisia kuntoilijoita. Viiden eritasoisen sarjan ansiosta osallistujia saadaan liikkeelle kävelijästä kilpailijaan.

Lamminpään ulkoilumajan maaston kimmoisilla lenkkipoluilla pidettävää tapahtuman järjestäjinä ovat Pirkanmaan Reserviupseeripiiri, Pirkanmaan Reserviläispiirin yhteinen toimikunta, johon viime vuosina on tullut mukaan myös Maanpuolustusnaisen Liiton Pirkanmaan Piirin edustus. Tapahtuma on kuitenkin avoin kaikille kiinnostuneille.

Juhlavuoden kunniaksi paikan päällä on tavallista enemmän oheisohjelmaa. Paikalla on muun muassa Tampereen Seudun Sotilaskotiyhdistyksen sotilaskotiauto Onni, josta yhdistyksen jäsenet myyvät kahvia ja munkkeja. Luvassa on myös Ylöjärven VPK:n kalustoesittely ja lisäksi toimintaansa esittelemässä ovat Pirkanmaan Reservipiirit, Maanpuolustusnaiset ja Vapaussodan Perinneliitto. Ylöjärven Reservinaliupseerien esittelypisteellä voit myös testata ampumataitoasi ekoaseella.

Marssisarjan osallistujia. Kuva: Raimo Ojala.

Suosio on pitänyt vuosien ajan

Tapahtuma järjestetään tänä vuonna 50. kerran. Pohjois-Hämeen reservinaliupseeri- ja upseeripiirit kannustivat yhdistysten jäseniä ja kaikkia kansalaisia osallistumaan kuntoliikuntapäivään ensimmäisen kerran jo vuonna 1972.

Ensimmäisenä vuonna tapahtuman nimi oli reserviläisten liikuntapäivä ja reserviläisten hölkkä, mutta seuraavana vuonna 1973 tapahtuman nimeksi vakiintui Hämeen Hölkkä. Kun tapahtuman osallistujamäärät kasvoivat, niin valtaosa osallistujista tuli reserviläisjärjestöjen ulkopuolelta.

Alun perin Hämeen Hölkän reitti kulki Hämeenkyrön Vilppeenharjulta Ylöjärven Julkujärvelle. Reitti noudatti Pirkan hiihdon kimmoisia kangaspolkuja. Vuonna 1983 reitti muutettiin kulkemaan Pinsiön Pyrinnön majalta Lamminpään majalle. Vuonna 1986 vakiintui nykyinen reitti, jonka lähtö- ja maalipaikat ovat Lamminpään majalla.

Hämeen Hölkän osallistujamäärän ennätysvuosi oli 1974, jolloin osallistujia oli 334. Tämän jälkeen osallistujamäärä vakiintui alle kahdensadan. Viimeisten vuosien aikana määrät ovat vakiintuneet alle sataan osallistujaan.

Pirkanmaan Reserviläispiirin sihteeri Raimo Ojalan mukaan Hämeen Hölkkä on ollut suosittu, koska se on matalan kynnyksen liikuntatapahtuma ja sarjoja on ollut myös kilpailijoille. Hämeen Hölkkä on sopinut tapahtumana myös Suomen mestaruus -tason urheilijoille.

Vuonna 2018 Naisten kilpasarjan kolme parasta palkintojenjaon jälkeen. Kuva: Raimo Ojala.

Isompi kokonaistapahtuma

Tämän vuoden Hämeen Hölkän suunnittelu ja vapaaehtoisten rekrytointi alkoi Ylöjärven Reservinaliupseerien puheenjohtaja Sami Rantasen mukaan vuoden 2023 loppupuolella.

– Suunnitelman tarkentuivat jo alkukeväästä ja kaikki oli lukittu jo ennen tämän vuoden kesälomia. Tapahtumasta tuleekin suurempi kokonaisuus kuin on ollut useampaan vuoteen, Rantanen mainitsee.

Tapahtuman suojelijana toimii tänä vuonna kansanedustaja Sofia Vikman. Hämeenkyrön veteraanityön pappi Anu Mätäsniemi tuo terveiset tapahtumaan ja siunaa hölkän. Tapahtuman johtajana toimiva Rantanen huomauttaa, että vapaaehtoisten panos on merkittävä tapahtuman järjestelyissä.

Hämeen Hölkkä on Rantasen mukaan koko perheen hyvänmielen tapahtuma, joka on avoin kaikille kunnosta, iästä tai sukupuolesta riippumatta. Tapahtuma pidetään Ylöjärvellä keskeisellä paikalla, jossa on hyvät pysäköintimahdollisuudet.

– Myös rata on vaihtelevaa hyvää maastoa, mutta vaativa lopun mäkineen. Maisemat ovat lenkin varrella kauniit ja tapahtuman toteutus on ollut aina hyvä. Uskon näiden olevan isossa osassa siinä, että tapahtumaan on mukava tulla ja osallistujia löytyy, Rantanen kuvailee.

Rantasen mukaan tulevaisuudessa tapahtuman ympärille pitää rakentaa isoa kokonaistapahtumaa. Hän toteaa, että ihmisten vapaa-ajasta kilpaillaan yhä entistä enemmän ja osallistujat ovat tarkkoja sääennustusten suhteen.

– Juoksukilpailuja on nykyään melkein joka viikko, joten tällä entisellä konseptilla ei enää kauaa pystytä jatkamaan, Rantanen toteaa.

Rantanen toivottaa kaikki tervetulleiksi yhteisölliseen Hämeen Hölkkään 31.8.2024 klo 12. Ilmoittautuminen tapahtuu paikan päällä Lamminpään majalla (Velodromintie 2, Ylöjärvi) klo 10.50 alkaen.

Kilpasarjojen kolme parasta palkitaan sekä reserviläisen pikamarssin paras suoritus. Lisäksi kaikki osallistujat saavat kuvassa olevan Hämeen Hölkän erikoismitalin. Kuva: Sirkka Ojala.

Teksti: Jere Tuononen.