Puheenjohtajan palsta

 KOHTI VUODEN VAIHDETTA

Suomen 100-vuotisjuhlavuosi on pikkuhiljaa kääntymässä lopuilleen. Juhlavuosi huipentui 6. joulukuuta ympäri Suomea järjestettyihin näyttäviin juhliin, kunnianosoituksiin ja seremonioihin. Erityistä huomiota osakseen saivat kunniavartiot sankarihaudoilla. Monin paikoin myös jokaisen kaatuneen muistoksi oli laskettu havuseppele, sekä asetettu kunniavartioon saman ikäinen henkilö kuin mitä sankarivainaja oli ollut kaatuessaan. Tämä antoi kasvot niille ikäluokille, joita kohtasi suurin menetys viime sodissamme. 749 henkilön SUOMI 100 -kunniavartiosta johtuen kunniakäynti ja seppeleenlasku Kalevankankaan sankariristillä keräsi tänä vuonna tuhansittain yleisöä. Pientä haastetta oli saada varuskunta sekä maanpuolustus- ja kansalaisjärjestöjen lippulinna mahtumaan näille osoitetuille paikoille. Tapahtuma toteutettiinkin tiiviissä tunnelmassa ja siitä jäi monille lämpimiä muistoja.

Pirkanmaalla on kuluvana vuonna kouluttauduttu aktiivisesti niin MPK:n kursseilla kuin myös joidenkin kohdalla puolustusvoimien käskemissä kertausharjoituksissa. Aktiivisuus ja asialle omistautuminen on hyvällä tasolla. Tämän johdosta juhlavuoden itsenäisyyspäivänä myös Pirkanmaan reserviläisille tuli runsaasti ylennyksiä. Tasavallan presidentti ylensi 89 pirkanmaalaista reservin upseeria ja aluetoimiston päällikkö 218 pirkanmaalaista reservin aliupseeria. Onnittelut kaikille ylennetyille.

Tämän Pirkan Viesti-lehden kolahtaessa postilaatikkoon on aika hiljentyä joulun viettoon. Edessä ovat jouluaaton kunniavartiot monella paikkakunnalla sekä muut joulun ajan perinteet. Mennyttä vuotta on myös hyvä tarkastella kaikkien niiden tapahtumien osalta mitä yhdistykset ovat järjestäneet ja mihin ovat osallistuneet. Samalla on aiheellista kysyä itseltämme, olemmeko onnistuneet ja missä voimme parantaa? Onko toimintamme ollut sellaista mikä palvelee jäsenkuntaa ja jota jäsenemme haluavat? Mikäli syystä tai toisesta muutokseen on tarvetta, niin toiveet huomioidaan toteutettaessa tulevan vuoden aktiviteetteja.

Juhlallisuudet jatkuvat. Tulevana vuonna Suomen puolustusvoimat viettää satavuotisjuhlavuottaan. Lippujuhlapäivän paraati pidetään Seinäjoella. Uskon, että juhlavuosi tulee näkymään myös Pirkanmaalla erilaisin tapahtumin ja tilaisuuksin.

Rauhallista joulua ja hyvää alkavaa vuotta 2018!

Mikko Hörkkö
puheenjohtaja
Pirkanmaan Reserviupseeripiiri ry