Pirkanmaan reservipiirien Maastotoimikunta järjestää noin joka toinen vuosi Henkiinjäämiskurssin, viime aikoina MPK:n kurssina. Ensimmäinen HJ-kurssi oli 1992.

Kurssien tasot: 1 = perus, 2 = jatko, 3 = erikois.

1-kurssille ei ole esitietovaatimuksia eikä varusteiden määrää tai laatua rajoiteta. Ikäänkuin oltaisiin muuten vaan reissussa mutta päädytty hukan teille.

2-kurssilla on esitietovaatimuksena jokin henkiinjäämiskurssi tai vastaavat perustiedot ja -taidot (tilapäisvälineillä: tulen teko, majoittuminen, veden puhdistaminen). Varustelista rajoittaa mukaan otettavia tavaroita ja vaatetusta. Pelikuviona on se, että osa varusteista on hävinnyt tai tuhoutunut (esim. tulipalo leirissä, vesistöön putoaminen, tai on lähdetty perusleiristä päiväreissulle ja eksytty).

3-kurssille ei tarvitse ottaa mitään varusteita mukaan, eikä kantamus siten rasita lainkaan. Vaatetuslista rajoittaa mukaan otettavaa vaatetusta. Esitietovaatimuksena on 2-kurssin tasoinen koulutus. Oletuksena on joutuminen pärjäämään ilman mitään lisävarusteita ja lisävaatteita.

Pirkanmaalla ei olla lähdetty sotilaallisiin SERE-kursseihin, samoja perusretkeilijän perustaitoja se perus-selviytyminen rauhan aikana käsittää. Silloin tällöin muissa MPK:n piireissä on ollut kesä- ja talvi-SERE-kursseja  (A ja B).

Jos viikonlopun kurssit tuntuvat liian helpoilta, niin suosittelen Ulkoilun turvallisuuskurssia. Viikon pituinen Ulkoilun turvallisuuskurssi.

SEURAAVA KURSSI: Henkiinjäämiskurssi, ehkä 2-taso 2020 Pirkanmaalla MPK:n kurssina. Lisätietoja: www.mpk.fi . Vuorossa on ykköstason eli peruskurssi, eli esitietoja ja retkeilykokemusta ei vaadita.

Mikäli viikonlopun henkiinjäämiskurssit tuntuvat liian vaatimattomilta, niin sitten voi mennä Ulkoilun turvallisuuskurssille (UT-kurssi).