Puheenjohtajan palsta

Pirkanmaan Reserviläispiiri 60 vuotta aktiivista toimintaa 100 vuotiaan isänmaamme hyväksi.

Kuluva vuosi 2017 on ollut ja tulee vielä olemaan piirissämme 60 vuotisjuhlallisuuksien sävyttämä. Takana on kevättalven Rekry -messut Pirkkahallissa, missä Tasavallan presidentti Sauli Niinistökin vieraili osastollamme. Takanapäin on myös massiivinen 60-vuotistapahtuma maanpuolustusjuhlineen Ideapark kauppakeskuksessa. Juhlavuotta jatkamme syksyllä palkitsemistilaisuudella sekä museomatkalla Hämeenlinnaan tai Tuusulaan. Osallistumme myös 20.9. reserviupseeripiirin kanssa Tullinaukion Rekry -messuille. Näistä tapahtumista tiedotamme myöhemmin Pirkan Viestissä ja nettisivuillamme.

Vuosi 2017 on muutenkin merkityksellinen vuosi ei pelkästään Pirkanmaan Reserviläispiirille vaan koko Suomelle. Kukaan ei ole voinut välttyä kohtaamasta Suomi 100 teemoitettuja julisteita ja banderolleja ympäri Suomea pidettävissä pienissä ja vähän isommissakin tapahtumissa. Omalta kohdaltanikin vuodesta 2017 tulee merkityksellinen, sillä menossa on viimeinen vuosi piirimme puheenjohtajana.

Yllättävän paljon on mahtunut näihin kuuteen puheenjohtajavuoteeni. Työtä on helpottanut suuresti asiansa osaava piirihallitus ja toiminnanjohtaja sekä aina aktiivinen ja osaava sihteerimme Raimo Ojala. Jäsenyys Reserviläisliiton hallituksessa sekä Pirkanmaan Maanpuolustuksen Tuen hallituksessa ovat tuoneet mielenkiintoista lisäväriä piirin asioiden lisäksi. Isoja asioita on päätetty liiton hallituksessa näinä hallitusvuosinani muun muassa liiton 60-vuotisjuhlat, aselakiuudistukseen tehdyt kannanotot, yhdistysten-, piirien- ja liiton sääntöuudistukset, vain muutamia mainitakseni.

Piirin asioissa olen pyrkinyt painottamaan toiminnan tärkeyttä. Etenkin ns. omaan lajiini eli ammuntaan ja sen toimintaedellytysten sujuvuuteen olemme ampumatoimikunnassa kiinnittäneet suurta huomiota. Sillä niin kuin tiedetään, ammunta on meidän toiminnoistamme eniten uusia jäseniä yhdistyksiin vetävä laji. Toivotaan, että jatkossakin saamme käyttää Satakunnan lennoston ratoja veloituksetta hyväksemme. Tämän takaamme sillä, että toimimme radoilla varuskunnan ohjeistusten mukaisesti. On ollut myös hienoa seurata Henkisen maanpuolustuksen toimikunnan opiskelijoille suunnatun TURPO kisan voittokulkua, vuosi vuodelta lisääntyvä osanottajamäärä kertoo hyvin järjestetystä tapahtumasta. Myös maastotoimikunnan toiminnan runsas lisääntyminen on otettu piirissä lämmöllä vastaan. Onhan maastotoiminta myös yksi reserviläisen perustaidoista. On ollut hienoa seurata kokeneitten vetäjien toimintaa kaikissa piirien yhteississä ja piirimme omissa toimikunnissa. Takaiskuiltakaan emme ole välttyneet, esimerkiksi perinteinen Hämeen Hölkkä jouduttiin henkilöstöpulan vuoksi perumaan viime syksynä. Tälle vuodelle olemme pyytäneet tueksemme MPK:n, jonka henkilöstön turvin saamme jälleen kerran Hämeen Hölkän ohjelmistoomme. Uudet toimijat ovat tuoneet myös runsaasti kehittämisideoita tapahtumaan, näitä jalostetaan jo myös ensi vuoden tapahtumaa.

Hankimme myös piirille kaksi kappaletta messutelttoja, joiden käyttö onkin ollut varsin ahkeraa. Telttojen ja niissä tapahtuvan eko-aseammunnan ansiosta olemme saaneet eri tilaisuuksissa ympäri piiriä erittäin paljon huomiota osaksemme.

Näkyvyys ja tunnettuus ovat olleet viimevuosina runsaasti esillä myös liiton toiminnassa. Edellisen puheenjohtajan Mikko Savolan aikana liiton tunnettuuden lisääminen ja edunvalvonta olivat toiminnan pääkohtia. Kaikki nämä ja monet muut toimintaan ja näkyvyyteen satsatut toimet auttoivatkin pari vuotta laskussa olleen jäsenkasvun taas nousuun. Samaa suunnan muutosta toivomme myös piirissä. Viime vuosi olikin jo, toki hiuksen hienosti, mutta kuitenkin positiivinen jäsenkasvun suhteen. Uskon, että menossa oleva oma juhlavuotemme, kuin myös Suomen 100-vuotisjuhlavuosi tapahtumineen sekä epävakaa tilanne niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa herättävät ihmisiä ajattelemaan vapaaehtoisen maanpuolustuksen tärkeyttä.

Piirin juhliessa ei pidä unohtaa Pirkanmaan Maanpuolustuksen Tuen julkaisemaa piirilehteämme Pirkan Viestiä, jonka ensimmäinen numero ilmestyi miltei tasan vuosi siitä, kun piirimme oli perustettu. Pirkan Viesti 3/2017 onkin normaalia tukevampi muun muassa siihen kerätyn Pirkanmaan reserviläispiirin 60-vuotisjuhlavuoden aineiston johdosta. Jälleen kerran on päätoimittaja Sirkka Ojala yhdessä tiedotustoimikunnan kanssa saanut toimitettua, tällä kertaa hieman juhlavamman, valtakunnallisestikin tunnustetun piirilehtemme.

Puolet juhlavuodesta on vielä jäljellä, käykää juhlavuoden tapahtumissa juhlistamassa niin 60 vuotiasta piiriämme kuin 100 vuotiasta isänmaatamme.

Niin kuin edeltäjäni Esko Raskila sanoi luovuttaessaan puheenjohtajan tehtävät minulle kuusi vuotta sitten; marssi jatkuu. Omalta kohdaltanikin marssi varmasti jatkuu vahvasti Pirkanmaalaisen vapaaehtoisen maanpuolustustyön rytmittämänä.

Parhaimmat onnittelut 4.6 ylennetyille ja huomionosoituksen saaneille.

Hyvää aktiivista ja rentouttavaa kesää!

Juha Moijanen
Puheenjohtaja
Pirkanmaan Reserviläispiiri ry