Varuskuntavierailu Santahaminaan

1, X, 2 – mikä on Santahaminaan kulkevan bussilinjan numero?

Jo neljännen kerran Piirien Henkisen maanpuolustuksen toimikunta vei syksyn Turvallisuuspoliittiseen tietokilpailuun osallistuneet lukiolaiset varuskuntavierailulle.

Toukokuun toisen päivän aamuna 47 matkalaista suuntasi Santahaminaan Kaartin Jääkärirykmenttiin, joka on pääkaupunkiseudun oma joukko-osasto. Mukaan vierailulle pääsi myös kahdeksan rotarien vaihto-oppilasta. Matkaan lähdettiin tuttuun tapaan Tampereen Keskustorilta ja kuljetustuki saatiin tällä kertaa puolustusvoimilta. Bussin tahtipuikoissa olikin erittäin ammattitaitoinen varusmieskuljettaja, Panssariprikaatin autosotamies Henri Kivinen.

IMG_0376k

Auditoriossa odotellaan ylil Mikko Lahden esityksen alkamista.

Yliluutnantti Mikko Lahti kertoi meille Santahaminan saaresta sekä Kaartin Jääkärirykmentin tehtävistä. Rykmentti kouluttaa pääkaupunkiseudun suojaksi taisteluun rakennetulla alueella erikoistuneita joukkoja. Koulutustehtävien lisäksi rykmentti vastaa valtiollisista edustustehtävistä, vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen järjestelyistä ja asevelvollisuusasioiden hoitamisesta alueellaan. Rykmenttiin astuu palvelukseen vuosittain noin 2 000 varusmiestä. Santahamina tarjoaa noin 850 vakituista työpaikkaa puolustushallinnon alaisuudessa ja saarella asuu vakituisesti noin 500 asukasta. Varusmieskoulutuksen lisäksi Santahaminassa annetaan vuosittain koulutusta noin 750 kadetille ja jatkotutkintoa suorittavalle upseerille.

IMG_0451k

Sotilasvarustuksen esittelyä

IMG_0486_santahamina5

Varuskuntaravintola Saharassa nautitun maittavan lounaan jälkeen tutustuttiin Kadettikouluun.
Oppaanamme toimi kadetti Sami Säilynkangas. Sami antoi meille kattavan paketin tietoa kadettien koulutuksesta. Kadetin urasta olikin kiinnostunut melko monta matkalle osallistunutta nuorta ja Samilta kyseltiin monenlaisista koulutukseen liittyvistä asioita. Säilynkangas kertoi, että kadetteja on yhdellä vuosikurssilla keskimäärin 130 – 150 ja koulutettavista naisia on vain noin 2 prosenttia. Kadetin koulutus on ilmaista ja lisäksi heille maksetaan päivärahaa. Kolmen vuoden opiskelun jälkeen kadetit valmistuvat sotatieteen kandidaateiksi, minkä jälkeen voi suorittaa sotatieteiden maisterin tutkinnon ja hakeutua tämän jälkeen itseään kiinnostaviin tehtäviin.

IMG_0604k

Vierailun päätteeksi kadetti Sami Säilynkangas otti ryhmän johtoonsa.

Paluumatkalla kaivettiinkin sitten vakioveikkauskupongit esiin ja testattiin mitä vierailusta jäi mieleen. Visaisen veikkauksen järjesti vierailulle osallistunut tietokilpailun suojelija, Pirkanmaan aluetoimiston päällikkö, komentaja Matti Eskola. Tässä Santahamina veikkauksessa kaikille jäi hyvä mieli, sillä kaikki osallistujat palkittiin maanpuolustushenkisillä palkinnoilla.

Paluumatkalla tehdyn gallupin mukaan nuoret pitivät vierailua varsin mielenkiintoisena, onnistuneena ja hyvin järjestettynä. Erityisen hyvänä pidettiin sitä, että nuoret itse paikanpäälle tutustumaan varuskuntaan. Kadetti Säilynkankaan esitys oli vierailun mielenkiintoisin osio.

IMG_0696_santahamina25

Komentaja Matti Eskolan paluumatkan vakioveikkausvisassa kaikki osallistujat saivat palkinnon.

Rotarien vaihto-oppilaita kiinnosti erityisesti varusmiesten asuminen ja koulutus varuskunnassa. Vaihto-oppilaille oli myös uusi asia että meillä on asevelvollisuusarmeija. Myös pukeutuminen herätti kummastusta, eli onko armeijavaatetuksessa kuljettava myös julkisissa kulkuneuvoissa. Ennen paluumatkaa vaihto-oppilaat kokivat myös yllätyksen Kadettikoulun sotilaskodissa, kun munkkien sisältä löytyi hilloa.

Vierailulla oli edustettuna kaikkiaan kymmenen Pirkanmaalaista lukiota. Lisäksi vierailuun osallistui pääosa henkisen toimikunnan jäsenistä sekä myös MNL Pirkanmaan Piirin puheenjohtaja Marja Hirvonen ja Tampereen Reserviupseerit ry:n puheenjohtaja Mikko Hörkkö.
Toimikunta ei suinkaan ole jäänyt vierailun jälkeen laakereillaan lepäämään, sillä suunnitteilla on jo ensi syksyn TURPO 2014 – tietokilpailu. Toimikunnan puheenjohtajalla, eversti Leo Ukkosella on myös tiedossa jo ensi kevään varuskuntavierailun kohde, nimittäin Ilmasotakoulu Tikkakoskella.

Ja jotta jutun otsikossa esitetty kysymys ei jäisi lukijoita kaivelemaan, on oikea vastaus komentajan vakioveikkauskysymykseen 2. Santahaminaan nimittäin pääsee Helsingin metroasemalta bussilla numero 86.

Sirkka Ojala

Lisää kuvia vierailulta löydät TÄSTÄ